Δασικοί Χάρτες: Δεν ολοκληρώθηκαν οι εξαγορές κίνδυνος να χαθούν δικαιώματα και χρήματα

2019-12-19 08:28

Τα προβλήματα με τους δασικούς χάρτες έχουν σαν αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να χαθούν ολικώς ή μερικώς δικαιώματα αγρότες σε πολλές περιοχές της χώρας.

Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο η εκπρόσωπος του Αγροτικού Συνεταιρισμού (ΑΣ) Μεταγγιτσίου κ. Παυλίνα Κασάπη, «μετά τη δημοσιοποίηση των δασικών χαρτών στις διάφορες περιοχές της χώρας πολλοί αγρότες που είχαν προβλήματα αναγκάστηκαν να πάνε στα δασαρχεία για να κάνουν ένσταση η εξαγορά.

Όλες οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ όμως έχουν προβλήματα για αυτές τις περιπτώσεις. Επίσης υπάρχει πρόβλημα ένταξης στα προγράμματα του ΠΑΑ. Πολλές περιοχές ορεινές ή ημιορεινές «κόπηκαν» λόγω δασικών χαρτών.

Στην περιοχή της Χαλκιδικής, επειδή σε πολλές περιοχές δεν υπάρχουν τίτλοι κυριότητας, μεγάλος αριθμός παραγωγών αναγκάστηκε να στραφεί στη διαδικασία της εξαγοράς. Προχώρησαν στην υποβολή φακέλου και από τότε βρίσκονται στην αναμονή. Πολλοί αναγκάστηκαν να πληρώσουν από 250 έως 300 ευρώ το κάθε τοπογραφικό.

Δύο χρόνια παραμένουν απλήρωτοι από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όσοι ακολούθησαν αυτή τη διαδικασία. Η εξαγορά δεν ολοκληρώθηκε γιατί έγινε ένσταση στο ΣτΕ και στη Βουλή αναμένεται να συζητηθεί μετά από δύο χρόνια.

Για αυτούς που κατέθεσαν αίτηση Αντίρρησης αν δεν δικαιωθούν τότε υπάρχει ο κίνδυνος να ζητηθούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα χρήματα που τους έχουν καταβληθεί για τα συγκεκριμένα αγροτεμάχια.

Ένα ακόμη πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε εδώ στη Χαλκιδική αφορά τα ενοικιαζόμενα αγροτεμάχια για τα οποία το αίτημα εξαγοράς μπορεί να κατατεθεί μέχρι 8/8/2020. Κανείς δεν μπορεί να υποχρεώσει τους ιδιοκτήτες των αγροτεμαχίων να καταθέσουν νωρίτερα τις αιτήσεις για να μην χαθούν τα χρήματα του ΟΣΔΕ.

Εμείς σαν συνεταιρισμός που είμαστε και Κέντρο Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) θα καταθέσουμε αγωγή. Ζητάμε να αποδεσμευτούν οι δασικοί χάρτες από το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ για να μην χαθούν δικαιώματα και χρήματα των παραγωγών».

Πηγή : MichanikosOnline.gr & Agrotypos.gr