Εκχερσωμένες εκτάσεις: Λύση για 1,3 εκατ. στρέμματα σε όλη την Ελλάδα

2022-07-29 08:15

Νομοθετική ρύθμιση, μέσω της οποίας θα δίνεται λύση για 1,3 εκατ. στρέμματα εκχερσωμένων εκτάσεων σε όλη την Ελλάδα, προωθεί μέσα στο επόμενο διάστημα το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.Οπως εξηγούν πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, η βασική κατεύθυνση του νέου σχεδιασμού του υπουργείου είναι οι εκτάσεις αυτές να είναι επιδοτούμενες από τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων). Κι αυτό επειδή πάνω από 1 εκατ. αγρότες καλλιεργούνσήμερα εκχερσωμένες εκτάσεις, λαμβάνοντας παράλληλα επιδοτήσεις που συμβάλλουν στην αγροτική οικονομία.

Κατά τις ίδιες πηγές, δεν αλλάζει ο χαρακτήρας των προαναφερόμενων εκτάσεων. Σημειώνεται πως οι εκχερσωμένες εκτάσεις στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ανέρχονται σε 1,9 εκατ. στρέμματα. Πρόκειται για εκτάσεις που καλλιεργούνται χωρίς να διαθέτουν διοικητικές πράξεις νόμιμης αλλαγής χρήσης (π.χ. παραχώρησης) και όσοι τις εκμεταλλεύονται εισπράττουν, όπως προαναφέρθηκε, εδώ και δεκαετίες κοινοτικές επιδοτήσεις.

«Επεξεργαζόμαστε τη διάταξη για τις εκχερσωμένες εκτάσεις με πολύ μεγάλη προσοχή, με το δεδομένο ότι θα πρέπει να υπάρχει ασφάλεια ως προς τη συνταγματικότητά της και από την άλλη πλευρά να απεγκλωβίσει όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες και ιδιαίτερα αγρότες που όλα αυτά τα χρόνια καλλιεργούν χωράφια, εισπράττοντας επιδοτήσεις, λαμβάνοντας υπόψη και τις συνολικές επιπτώσεις της ρύθμισης στην κοινωνία, την οικονομία και το περιβάλλον», εξηγεί, μιλώντας στα «ΝΕΑ», ο γενικός γραμματέας Δασών Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Ειδική μελέτη

Ηδη, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, έχει εκπονηθεί ειδική μελέτη στο υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με την οποία «τεκμηριώνεται», όπως χαρακτηριστικά λένε, πως η προωθούμενη ρύθμιση «είναι για το κοινωνικό συμφέρον». Σε αυτήν την οικονομοτεχνική μελέτη περιγράφονται αναλυτικά η συνεισφορά των εκχερσωμένων εκτάσεων στο τοπικό ΑΕΠ ανά περιφέρεια, οι θέσεις εργασίας που δημιουργούν, αλλά και το σύνολο των επιδοτήσεων που έχουν διατεθεί τα τελευταία 30 χρόνια. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, στις προτάσεις που έχουν συμπεριληφθεί στην ειδική μελέτη είναι και η ύπαρξη τεκμηρίου κυριότητας πριν από το έτος 2000.

Υπενθυμίζεται πως το 2019 το Συμβούλιο της Επικρατείας με τις αποφάσεις που εξέδωσε ακύρωσε τις διατάξεις του 2014 και του 2017, με τις οποίες είχε δοθεί η δυνατότητα εξαγοράς εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων έναντιχρηματικού τιμήματος. Για την ιστορία, οι αιτήσεις που είχαν κατατεθεί ξεπερνούσαν τις 200.000.

Σηκώθηκε το… χαλί

Η ανάρτηση των δασικών χαρτών σήκωσε το χαλί και φάνηκαν τα προβλήματα των τελευταίων 80 χρόνων. Αυτή τη στιγμή, η ανάρτηση δείχνει πως το 60% της ελληνικής επικράτειας είναι δασικό. Τι σημαίνει αυτό; Πως οικόπεδα, βοσκοτόπια κ.ά. εμφανίζονται ως δάση. Ενδεικτική είναι η περίπτωση της Κρήτης, όπου σχεδόν ολόκληρο το νησί αποτυπώνεται πράσινο, με αποτέλεσμα να απειλούνται οι κοινοτικές επιδοτήσεις για χιλιάδες αγρότες και κτηνοτρόφους, ενώ κινδυνεύουν να τους απαγορευτεί ακόμα και να καλλιεργούν τις εκτάσεις τους. Ιδια εικόνα επικρατεί, ωστόσο, σε πολλές άλλες περιοχές της Ελλάδας. Και αυτός είναι ο λόγος που από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλουν να δώσουν λύσεις για τις εκχερσωμένες δασικές εν γένει εκτάσεις χωρίς νόμιμη αλλαγή χρήσης.

Οπως αναφέρουν πηγές του αρμόδιου υπουργείου, η προωθούμενη ρύθμιση για τις εκχερσωμένες εκτάσεις είναι συνέχεια της αντίστοιχης πρόσφατης ρύθμισης για τους δασωμένους αγρούς. Σε ό,τι αφορά τους δασωμένους αγρούς, υπενθυμίζεται πως οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να προσκομίσουν (προκειμένου να τους αποδοθούν οι εκτάσεις) τεκμήριο κυριότητας. Να αποδειχθεί, για παράδειγμα, μέσω αεροφωτογραφίας πως πριν εγκαταλειφθούν υπήρχαν στις εκτάσεις ελιές ή άλλα δέντρα, πεζούλια (για να φανεί πως καλλιεργούνταν) κ.ο.κ.

Επιπλέον, θα πρέπει να διευκρινιστεί πως το Δημόσιο δεν προβάλλει δικαιώματα κυριότητας σε εκτάσεις που εμφανίζονται στις αεροφωτογραφίες του 1945 (ή, εφόσον αυτές δεν είναι ευκρινείς, του 1960) με αγροτική μορφή που δασώθηκαν μεταγενέστερα. Σημειώνεται πως εάντο αγροτεμάχιο ήταν αγροτικής μορφής στο παρελθόν αλλά σήμερα είναι δάσος, και έως 30 στρέμματα, επιτρέπεται μόνο η χρήση του για γεωργική και δενδροκομική εκμετάλλευση. Και στηνπερίπτωση που σήμερα θεωρείταιδασική έκταση, αλλά στο παρελθόν – με βάση τις αεροφωτογραφίες του 1945 ή του 1960 – ήταν αγροτική έκταση, δεν υπάγεται πλέον στη δασική νομοθεσία και επιτρέπονται όλες οι χρήσεις.

Σημειώνεται, τέλος, πως στην περίπτωση που δεν υπάρχουν τίτλοι, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν, όπως επισημαίνουν από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οποιοδήποτε θεσμικά προβλεπόμενο αποδεικτικό στοιχείο, από το οποίο πιθανολογείται ο νομικός δεσμός με το ακίνητο.

Γιόγιακας Προκόπης

Εφημερίδα “Τα Νέα”

Πηγή : B2Green.gr