Έρχεται το ελληνικό… ΕΣΠΑ – Τι αλλάζει στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

2019-01-24 09:05

Στη δημιουργία ενός ελληνικού... ΕΣΠΑ προχωρά το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζοντας δύο νομοσχέδια που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας και το νομοθετικό πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πρώτο σχέδιο νόμου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων αφορά την ίδρυση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) το οποίο θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ.

Το ΕΠΑ θα είναι ένα πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτείται από το αμιγώς εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας ο μεσοπρόθεσμος χαρακτήρας του ΕΠΑ (όπως και του ΕΣΠΑ) επιτρέπει τον επαρκή προγραμματισμό και σχεδιασμό των έργων και των παρεμβάσεων ώστε να έχουν συνεκτικό χαρακτήρα και να οδηγούν σε συγκεκριμένα αποτελέσματα σύμφωνα με τους στόχους που τίθενται κάθε φορά σε αντίθεση με τον υπάρχοντα μονοετή σχεδιασμό του εθνικού ΠΔΕ που δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο.

Παράλληλα, με τον νέο σχεδιασμό αποκεντρώνεται οι διαδικασίες ένταξης των έργων στο πρόγραμμα. Στόχος είναι κάθε υπουργός και περιφερειάρχης, που έχει υπό την ευθύνη του το αντίστοιχο τομεακό ή περιφερειακό πρόγραμμα θα μπορεί να αξιολογεί και αν εντάσσει τα έργα χωρίς άλλες περιττές διαδικασίες και εγκρίσεις.

Ακόμη, στόχος του υπουργείου είναι το ΕΠΑ να εφοδιαστεί με ένα απλό Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου μέσα από το οποίο τα έργα και τα προγράμματα θα παρακολουθούνται, θα ελέγχονται και θα αξιολογούνται ως προς την επίτευξη των αποτελεσμάτων τους.

«Και αυτό σε αντίθεση με ότι γίνεται σήμερα όπου δεν υπάρχει πρόβλεψη ούτε καν για ένα στοιχειώδη έλεγχο ολοκλήρωσης ενός έργου», σημειώνει πηγή του υπουργείου.

Εκσυγχρονισμός του ΠΔΕ

Βάσει του σχετικού σχεδιασμού μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα ακολουθήσει ένα ακόμη νομοσχέδιο- ομπρέλα το οποίο θα εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες υλοποίηση του συνόλου του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (Εθνικό και Συγχρηματοδοτούμενο). Βασικός στόχος είναι να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες μια νομοθεσία η οποία κρατάει από το 1953!.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο θα «επανατοποθετεί μετά από 70 χρόνια την έννοια της δημόσιας επένδυσης ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία, θα κωδικοποιεί την υπάρχουσα διάσπαρτη νομοθεσία και θα απλοποιεί τις διαδικασίες χρηματοδότησης ενός έργου».

Ένα ακόμη σημαντικό στοιχείο είναι ότι το νομοθέτημα θα θέτει το πλαίσιο για τη συνεργασία διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης (εθνικό ΠΔΕ και Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων) για την υλοποίηση ειδικού τύπου έργων και προγραμμάτων, καθώς σήμερα απαιτούνται ad hoc νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να τρέξουν τέτοια προγράμματα.

Πηγή : B2Green.gr

Κώστας Κετσιετζής - insider.gr