Κτηματολόγιο : Οδηγίες για όσους δεν δήλωσαν την περιουσία τους • Εφορία • Ενστάσεις • Προθεσμίες

2022-11-21 09:22

Σε 44 μέρες από σήμερα τελειώνει ο χρόνος και ξαφνικά συνειδητοποιείτε πως έχετε ξεχάσει να δηλώσετε την ακίνητη περιουσία σας στο Κτηματολόγιο και έχει λήξει η προθεσμία συλλογής δηλώσεων. Νιώθετε να σας κατακλύζει το άγχος για την τύχη της περιουσίας σας επειδή μόλις θυμηθήκατε πως κάποιος κατέθεσε ένσταση που αφορά την ιδιοκτησία σας αλλά εσείς ξεχάσατε να ανταποκριθείτε. Μην αγχώνεστε, δεν χάθηκε ο κόσμος. Για όλα υπάρχουν λύσεις. «ΤΑ ΝΕΑ» παρουσιάζουν αναλυτικά με τη μορφή ερωτήσεων – απαντήσεων έναν οδηγό για όλους τους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας που για οποιονδήποτε λόγο ξέχασαν (ή δεν πρόλαβαν) να προβούν στις απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου να διασφαλίσουν τα περιουσιακά τους στοιχεία.

1. Ξέχασα να δηλώσω την ακίνητη περιουσία μου και έληξε η προθεσμία συλλογής δηλώσεων.

Τυπικά, με βάση τα όσα ισχύουν σήμερα, μπορείτε να δηλώσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία χωρίς να πληρώσετε πρόστιμο έως το τέλος του χρόνου. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές που γνωρίζουν καλά το θέμα, ανοιχτό παραμένει το ενδεχόμενο να μην πληρώσουν πρόστιμο ούτε το 2023 όσοι δεν δηλώσουν την ιδιοκτησία τους. Η διαδικασία μπορεί να γίνει και ηλεκτρονικά χωρίς να χρειαστεί να μεταβείτε στο Κτηματολόγιο.

2. Ξέχασα να δηλώσω την ακίνητη περιουσία μου και έληξε η ανάρτηση.

Μην αγχώνεστε, ακόμη κι αν έχει λήξει η ανάρτηση, μπορείτε να δηλώσετε την περιουσία σας. Εστω και εκπρόθεσμα υποβάλλοντας τη δήλωσή σας εξασφαλίζετε ότι οι τίτλοι και τα τοπογραφικά διαγράμματα που διαθέτετε θα ληφθούν υπόψη. Επίσης καταχωρίζονται τα στοιχεία επικοινωνίας σας και λαμβάνετε ειδοποιήσεις.

3. Ξέχασα να δηλώσω την ακίνητη περιουσία μου και άνοιξε Κτηματολογικό Γραφείο στην περιοχή μου, αλλά δεν έχουν οριστικοποιηθεί οι εγγραφές.

Σε αυτήν την περίπτωση το ακίνητό σας θα φαίνεται στις αρχικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και θα πρέπει αφού το εντοπίσετε να διορθώσετε τις εγγραφές με δικαστική ή διοικητική διαδικασία ανάλογα με την περίπτωση, εντός συγκεκριμένης προθεσμίας.

4. Ξέχασα να δηλώσω την ακίνητη περιουσία μου και άνοιξε Κτηματολογικό Γραφείο στην περιοχή μου, και μάλιστα οριστικοποιήθηκαν οι εγγραφές.

Σε αυτήν την περίπτωση το ακίνητό σας φαίνεται στις οριστικές εγγραφές ως «αγνώστου ιδιοκτήτη» και το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να διεκδικήσετε αποζημίωση.

5. Δήλωσα την ακίνητη περιουσία μου, αλλά ξέχασα να την ελέγξω κατά τη διάρκεια της ανάρτησης.

Μετά την ανάρτηση ακολουθεί επεξεργασία των δεδομένων από το Γραφείο Κτηματογράφησης και στη συνέχεια το άνοιγμα του Κτηματολογικού Γραφείου στη θέση του Υποθηκοφυλακείου. Εκεί, μπορείτε να ελέγξετε την εγγραφή σας και εάν έχετε αντίρρηση να τη διορθώσετε εφόσον δεν επηρεάζεται η ιδιοκτησία κάποιου άλλου ή του Δημοσίου και εφόσον έχετε τα τεκμήρια προς απόδειξη των λεγομένων σας.

6. Εκανα αίτηση διόρθωσης, αλλά ξέχασα να ενημερωθώ για τα αποτελέσματά της.

Μετά την επεξεργασία της αίτησης διόρθωσής σας ακολουθεί με σκοπό την ενημέρωσή σας η δημοσιοποίηση της Έκθεσης του Γραφείου Κτηματογράφησης, η οποία περιλαμβάνει αιτιολογία για την αποδοχή ή την απόρριψη της αίτησής σας. Εάν αυτή αφορά «εκτοπισμό» δικαιώματος κυριότητας ή επικαρπίας ή διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων γεωτεμαχίου εκτός «αποδεκτής απόκλισης», τότε, είτε συμφωνείτε είτε διαφωνείτε με την Έκθεση, πρέπει σε χρονικό διάστημα 30 ημερών να συμπληρώσετε τα σχετικά πεδία εντός της εφαρμογής, να ενημερώσετε όσους ιδιοκτήτες θίγονται και να επισυνάψετε τα αποδεικτικά γνωστοποίησης που στείλατε στους θιγόμενους ιδιοκτήτες, διαφορετικά η αίτηση διόρθωσής σας θα απορριφθεί.

7. Ενημερώθηκα ότι κάποιος κατέθεσε ένσταση που αφορά ιδιοκτησία μου, αλλά ξέχασα να ανταποκριθώ.

Αν ενημερωθήκατε ότι είστε θιγόμενος ιδιοκτήτης, είχατε 30 μέρες είτε να συμφωνήσετε για τη διόρθωση είτε να διαφωνήσετε αιτιολογημένα. Εφόσον η προθεσμία αυτή παρήλθε, θεωρείται ότι συγκατατίθεστε στη διόρθωση σύμφωνα με τη συνταχθείσα Εκθεση.  Στην περίπτωση που η αίτηση διόρθωσης δεν αφορά «εκτοπισμό» δικαιώματος ή διόρθωση γεωμετρικών στοιχείων γεωτεμαχίου εκτός «αποδεκτής απόκλισης» και εκκρεμεί η προσκόμιση στοιχείων, τότε μπορείτε να υποβάλετε τα στοιχεία αυτά συμπληρωματικά στο Γραφείο Κτηματογράφησης.

8. Δήλωσα σωστά, μου ζήτησαν διευκρινίσεις και συμπληρωματικά, αλλά εγώ ξέχασα.

Σε αυτή την περίπτωση εξαρτάται σε ποια φάση βρίσκεται η περιοχή όπου διαθέτετε ακίνητη περιουσία. Εάν δεν λειτουργεί Κτηματολογικό Γραφείο, μπορείτε να επικοινωνήσετε με το αρμόδιο Γραφείο Κτηματογράφησης και να υποβάλετε τα συμπληρωματικά στοιχεία.

9. Κληρονόμησα αλλά ξέχασα να το δηλώσω στην Εφορία.

Μετά τη μεταγραφή της συμβολαιογραφικής πράξης, οφείλετε να το δηλώσετε στο Κτηματολόγιο. Η σχετική προθεσμία είναι ένας μήνας, όχι όμως από τη σύνταξη του συμβολαίου, αλλά από την ημερομηνία μεταγραφής του στο αρμόδιο Υποθηκοφυλακείο ή Κτηματολογικό Γραφείο.

Εάν συντάξετε συμβόλαιο αποδοχής κληρονομιάς για ακίνητο που έχετε ήδη υποβάλει δήλωση, δεν απαιτείται εκ νέου δήλωση ιδιοκτησίας ούτε πληρωμή παγίου τέλους κτηματογράφησης. Μετά τη μεταγραφή του συμβολαίου στο Υποθηκοφυλακείο ή στο Κτηματολογικό Γραφείο, υποβάλετε ατελώς Αίτηση Κατάθεσης Συμπληρωματικών Στοιχείων επισυνάπτοντας απλό αντίγραφο του τίτλου και του πιστοποιητικού μεταγραφής.

10. Δήλωσα στο Κτηματολόγιο μεγαλύτερο εμβαδόν και ξέχασα να το διορθώσω στο Ε9.

Οι δηλώσεις στο Ε9 θα συμφωνούν πλήρως με τις δηλώσεις του Κτηματολογίου. Εάν μετά τις διασταυρώσεις μεταξύ ΑΑΔΕ και Κτηματολογίου διαπιστωθεί ότι δηλώσατε μικρότερη επιφάνεια στο Ε9, θα πληρώσετε πρόσθετο ΕΝΦΙΑ με τόκο και πρόστιμο για την υποβολή ανακριβών δηλώσεων φόρου ακινήτων.

Γιόγιακας Προκόπης

Εφημερίδα “Τα Νέα”

Πηγή : B2Green.gr