Νέες ρυθμίσεις για δασικούς χάρτες

2021-01-27 08:45

Νέες νομοθετικές παρεμβάσεις για τους δασικούς χάρτες προαναγγέλλει το υπουργείο Περιβάλλοντος. Ανάμεσα στα θέματα που το υπουργείο θα επιχειρήσει για ακόμη μια φορά να επιλύσει είναι η τύχη των «δασωμένων» αγρών, η νομιμοποίηση των εκχερσωμένων δασικών εκτάσεων και το ιδιοκτησιακό ζήτημα των χορτολιβαδικών στα νησιά. Πάντως, το υπουργείο φαίνεται να βρίσκεται σε ιδιαίτερα δυσχερή θέση, καθώς διαδοχικές αποφάσεις του ΣτΕ ακυρώνουν τις ρυθμίσεις με τις οποίες επιχειρήθηκε τα τελευταία χρόνια γενικευμένη νομιμοποίηση διαφόρων κατηγοριών παράνομα εκχερσωμένων εκτάσεων. Ολα αυτά λίγο πριν εκδικαστούν οι νέες προσφυγές κατά της αναθεώρησης των δασικών –κυρωμένων ή μη– χαρτών.

Με αφορμή δημοσιεύματα, το υπουργείο Περιβάλλοντος εξέδωσε ανακοίνωση προαναγγέλλοντας νέες ρυθμίσεις. «Ειδικά για τους αγρότες, το υπουργείο Περιβάλλοντος, αναγνωρίζοντας τις ανησυχίες τους μετά την επίσης πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, (710/2020) με την οποία ακυρώθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που αναφέρονται στις εκχερσώσεις για αγροτική καλλιέργεια χωρίς διοικητικές πράξεις, θα αναλάβει άμεσα πρωτοβουλίες για την επίλυση των θεμάτων (σ.σ. οι επίμαχες ρυθμίσεις πάντως θεσπίστηκαν για πρώτη φορά με τον 4315/14, τον οποίο υπέγραφε ο τότε αναπλ. υπουργός και σήμερα υφυπουργός Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς και στη συνέχεια επεκτάθηκαν στο ίδιο πνεύμα από τον ΣΥΡΙΖΑ). Το ίδιο θα συμβεί και για την ταχύτατη επίλυση του ιδιοκτησιακού ζητήματος που αφορά τις χορτολιβαδικές εκτάσεις των νησιών μας, καθώς και στο θέμα των «δασωμένων αγρών» με ολοκληρωμένες προτάσεις που θα δίνουν οριστική λύση».

Το ερώτημα, βέβαια, είναι πώς. Το 2019 το ΣτΕ ακύρωσε τη ρύθμιση ΣΥΡΙΖΑ Τσιρώνη – Φάμελου για τις οικιστικές πυκνώσεις, ενώ η νέα ρύθμιση Χατζηδάκη δεν έχει ακόμα τεθεί σε εφαρμογή ώστε να κριθεί. Το καλοκαίρι του 2020, η Ολομέλεια του ΣτΕ με μια ιδιαίτερα αυστηρή απόφαση έκρινε αντισυνταγματικό όλο το πλαίσιο νομιμοποίησης παράνομα εκχερσωμένων (έως το 2007) δασικών εκτάσεων προς καλλιέργεια, κρίνοντας ότι «δημιουργεί αδικαιολόγητη ευμενή μεταχείριση των αυθαιρέτως καλλιεργησάντων δασών κατά παράβαση των συνταγματικών αρχών του κράτους δικαίου και της ισότητας».

Επιπλέον, στις αρχές Μαρτίου εκκρεμεί η εκδίκαση δύο προσφυγών κατά της αναθεώρησης των δασικών χαρτών. Το ενδεχόμενο μιας νέας αρνητικής απόφασης από το ΣτΕ οδήγησε το υπουργείο στην επίσπευση των αναρτήσεων των δασικών χαρτών (ώστε να ολοκληρωθούν πριν από την εκδίκαση). Ομως οι Διευθύνσεις Δασών δεν ήταν έτοιμες – χαρακτηριστικό είναι ότι οι πρώτοι αναθεωρημένοι δασικοί χάρτες αναρτήθηκαν ολοκληρωμένοι στην ιστοσελίδα του κτηματολογίου μόλις χθες. Πάντως, το ΥΠΕΝ επεσήμανε ότι αντιρρήσεις από τους πολίτες θα γίνονται δεκτές μόνο για τμήματα των δασικών χαρτών που αναθεωρήθηκαν (και φυσικά σε όσα αναρτώνται για πρώτη φορά, λ.χ. όλη η Λευκάδα).

Επίσκεψη Μητσοτάκη στο ΥΠΕΝ

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας επισκέφθηκε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Ο πρωθυπουργός επαίνεσε το έργο της προηγούμενης ηγεσίας του υπουργείου, αναφέροντας ενδεικτικά τη διάσωση της ΔΕΗ και την απολιγνιτοποίηση και ευχήθηκε καλή επιτυχία στη σημερινή ηγεσία του. Εξέφρασε το προσωπικό του ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο χαρτοφυλάκιο και επεσήμανε ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα διαχειριστεί περίπου το ένα τρίτο των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης για δράσεις που σχετίζονται με την ενέργεια και το περιβάλλον. «Εχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά ως προς τον εθνικό πυλώνα του σχεδίου της δίκαιης μετάβασης. Μας κάνει πραγματικά να πιστεύουμε ότι υπάρχει μέλλον μετά τον λιγνίτη», ανέφερε.

Ο κ. Μητσοτάκης παρότρυνε τον νέο υφυπουργό Χωροταξίας Νίκο Ταγαρά να επιταχύνει το πρόγραμμα εκπόνησης πολεοδομικών σχεδίων σε όλη τη χώρα. Ενώ σημείωσε την ανάγκη προστασίας της βιοποικιλότητας, τονίζοντας την αναπτυξιακή διάσταση του περιβάλλοντος. Από την πλευρά του ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τόνισε τη σημασία της ενεργειακής ασφάλειας και αυτάρκειας της χώρας, παράλληλα με την «απανθρακοποίηση» της οικονομίας. Υποστήριξε ότι η προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας θα είναι βασικές προτεραιότητες της θητείας του. Εστίασε δε στην απλοποίηση και ψηφιοποίηση των διαδικασιών που βρίσκονται στην αρμοδιότητα του υπουργείου (όπως λ.χ. η περιβαλλοντική αδειοδότηση) ώστε να διευκολυνθεί η ανάπτυξη αλλά και οι σχέσεις του πολίτη με τη διοίκηση.

Γιώργος Λιάλιος

kathimerini.gr

Πηγή : B2Green.gr