Σταματά ο «ΦιλόΔημος», στον αέρα τα ενταγμένα έργα αν δεν ενταχθούν στο ΕΣΠΑ

2019-11-29 08:55

λλάζουν άρδην τα δεδομένα για το πρόγραμμα  «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» του υπουργείου Εσωτερικών, αν δεν καταργείται το ίδιο πρόγραμμα,  σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκος, μιλώντας στη γενική συνέλευση της ΚΕΔΕ.

Ειδικότερα ο κ. Θεοδωρικάκος, δηλώνοντας ότι θα πει «αλήθειες» στους αιρετούς είπε ότι δεν υπάρχουν χρήματα για τη χρηματοδότηση του προγράμματος, ότι μέχρι σήμερα έχουν υπογραφεί δανειακές συμβάσεις μεταξύ του Παρακαταθηκών και Δήμων για δημοπρατημένα 21 έργα, ύψους 30 εκατ. ευρώ, έχουν δημοπρατηθεί 170 έργα προϋπολογισμού 450 εκ. ευρώ και ότι παρέλαβε εντάξεις 1,2 δις ευρώ για 502 έργα. Επέρριψε δε ευθύνες στην προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών γιατί με τόση άνεση προχώρησε σε εντάξεις 1,2 δις ευρώ, ενώ το δάνειο από  την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδρύσεων ήταν 134 εκ. ευρώ.

“Δεν είναι ο δικός μας δρόμος να λέμε ψέματα, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, και δεν είναι ο δικός μας δρόμος να αφήνουμε τα πράγματα να εξελίσσονται όπως τα είχαν προγραμματίσει οι προηγούμενοι. Δική μας δουλειά είναι η επίλυση των προβλημάτων που έχει δημιουργήσει η προηγούμενη κυβέρνηση. Φαντάζομαι ότι αυτά τα 2-3 τελευταία λεπτά όσοι Δήμαρχοι και στελέχη της Αυτοδιοίκησης είστε ενταγμένοι, έχετε εντάξει έργα στο πρόγραμμα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ, όλοι θα αναρωτιέστε και τώρα τι γίνεται. 1,235 δις. με τόση άνεση, με τόση ευκολία, από ένα χρηματοδοτικό πρόγραμμα 134εκ €”.

Επίσης αναφερόμενος στη χρηματοδότηση του προγράμματος, είπε ότι το 2014  το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων είχε συνάψει  με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνειο ύψους 200 εκ. ευρώ, ενώ το 2017 η σύμβαση τροποποιήθηκε προς τα κάτω, στα 134 εκ. ευρώ, και ότι η ολοκλήρωση των έργων προβλεπόταν για τις 31 Δεκεμβρίου 2019.

Ο κ. Θεοδωρικάκος υπογράμμισε ότι  δεν  θα επιτρέψει να χαθούν τα έργα, τα περισσότερα από αυτά θα πρέπει να ενταχθούν στα περιφερειακά και τομεακά προγράμματα του ΕΣΠΑ, «διαφορετικά η υπόθεση θα τιναχθεί στον αέρα». Για όσα έργα δεν ενταχθούν στο ΕΣΠΑ, όπως είπε ο υπουργός Εσωτερικών, θα δοθεί η δυνατότητα να ενταχθούν  στο αναπτυξιακό πρόγραμμα του υπουργείου Εσωτερικών 2020-2023, για τη χρηματοδότηση του οποίου έχει προχωρήσει σε συζητήσεις με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

“Η συζήτηση που έχω κάνει, είναι ότι θα είμαστε σε θέση να πείσουμε την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ότι το Υπουργείο Εσωτερικών και οι Δήμοι και οι Περιφέρειες έχουν την ικανότητα να ωριμάσουμε τα έργα με πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα, από αυτήν που υπήρξε μέχρι σήμερα και έχω καταρχήν την έγκριση ό,τι θα διασφαλίσουμε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να κάνουμε πράξη το νέο αναπτυξιακό πρόγραμμα έργων για το οποίο σας μίλησα προηγούμενα” ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Πάντως το Ταμείο Πακαταθηκών και Δανείων  σε ενημερωτική αναφορά στην ιστοσελίδα του   σε ότι αφορά στη χρηματοδότηση του προγράμματος τα εξής:

«Η διάρκεια εφαρμογής του προγράμματος αφορά την περίοδο 2018–2022, με δυνατότητα παράτασης και με συνολικό προϋπολογισμό μέχρι του ποσού των δύο δισεκατομμυρίων ευρώ. Η χρηματοδότηση των έργων που εντάσσονται στο πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» πραγματοποιείται μέσω των επενδυτικών δανείων που χορηγούνται από το Τ.Π.&Δ. και αποπληρώνονται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (Π.Δ.Ε.) του Υπουργείου Εσωτερικών».

Από τις παραπάνω εξελίξεις αυτό που διαφαίνεται είναι πως το υπουργείο Εσωτερικών θα αντικαταστήσει το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» με το δικό του αναπτυξιακό 2020-2023.Για τα ενταγμένα έργα  θα προσπαθήσει να τα εντάξει, όσο το δυνατό περισσότερα, στο ΕΣΠΑ. Η χρηματοδότηση  του δικού  προγράμματος, θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα εξαγγελίες, ενώ είναι πολύ πιθανό  τα δάνεια από την ΕΤΕ για την υλοποίηση των έργων  να  κληθούν να τα πληρώσουν οι δήμοι, καθώς, τουλάχιστον μέχρι τώρα, δεν έχει διευκρινιστεί ότι θα γίνει χρηματοδότηση των έργων από το ΠΔΕ.

Σε ότι αφορά το αναπτυξιακό πρόγραμμα 2020-23, όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρικάκος, θα έχει τις εξής προτεραιότητες έργων: έργα βασικών υποδομών, έργα περιβάλλοντος, επίλυση του ζητήματος των στερεών αποβλήτων, δραστική επέκταση της ανακύκλωσης, μέτρα πολιτικής προστασίας και ιδιαίτερα αντισεισμικής θωράκισης.

Πηγή: localit.gr

MichanikosOnline.gr