Τελευταία ευκαιρία για τις δηλώσεις στο Κτηματολόγιο • Πότε θα ''ενεργοποιηθούν'' τα πρόστιμα • Τι θα γίνει με τις παρατάσεις

2019-10-01 12:46

Τελευταία ευκαιρία για τη συλλογή δηλώσεων στο Κτηματολόγιο. Ο σχεδιασμός- κατεύθυνση του υπουργείου Περιβάλλοντος είναι μην δοθούν άλλες παρατάσεις. Ωστόσο, έως τις αρχές του επόμενου έτους δεν θα ενεργοποιηθούν τα πρόστιμα προκειμένου να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες. Από εκεί και πέρα όμως, "θα σφίξουν τα λουριά".

Οι περιοχές έχουν πλέον ομαδοποιηθεί και οι προθεσμίες για τη συλλογή δηλώσεων λήγουν τυπικά σήμερα και τέλη Οκτωβρίου και Νοεμβρίου.

Ήδη έκλεισαν τα Δωδεκάνησα, Κάλυμνος, Κάρπαθος, Κως και Ρόδος, όπου σύμφωνα με πληροφορίες δεν θα δοθεί άλλη παράταση αφού η συλλογή των δηλώσεων έφτασε στο 75%.

Επιπλέον σήμερα Δευτέρα λήγουν οι προθεσμίες σε Θεσσαλονίκη, Πιερία, Πρέβεζα, Άρτα, Λευκάδα και σε περιοχές των Περιφερειακών Ενοτήτων Λάρισας και Κορινθίας. Οι προθεσμίες στις προαναφερόμενες περιοχές έχουν δοθεί με υπουργική απόφαση. Σε αυτές τις περιοχές όπου δεν θα δοθεί επιπλέον παράταση, όποιες δηλώσεις κατατεθούν θα θεωρούνται εκπρόθεσμες. Τυπικά αυτό σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες θα χρεωθούν με πρόστιμα.
Μέχρι σήμερα πάνω από 170.000 ακίνητα δεν έχουν δηλωθεί και θα δρομολογηθεί η διαδικασία σταδιακής περιέλευσής τους στο Δημόσιο.

Τα πρόστιμα

Η λήξη της προθεσμίας για τη συλλογή δηλώσεων ιδιοκτησίας δεν σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να τα δηλώσουν. Αν υποβληθούν εκπρόθεσμες δηλώσεις, αυτό σημαίνει τυπικά και πρόστιμο ανάλογα με το είδος και την αξία του ακινήτου.

Η ενεργοποίηση των προστίμων αναμένεται από τις αρχές του επόμενου έτους. Αρχικά, σύμφωνα με πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, θα αλλάξουν (προς τα κάτω) τα ύψη των προστίμων τα οποία θα επιβάλλονται κλιμακωτά ανάλογα με τον χρόνο που καθυστερεί ο κάθε ιδιοκτήτης να δηλώσει την περιουσία του στο Κτηματολόγιο.

Σύμφωνα με μελετητές μια λύση για να "ξεμπλοκάρει" το σύστημα θα ήταν να οριστικοποιηθεί η τελική λύση εμπρόθεσμης συλλογής δηλώσεων , χωρίς νέες παρατάσεις, έστω όπου υπάρχει μικρό ποσοστό δηλώσεων με μικρές παρατάσεις. Να υπάρξει όπως λένε ασφαλής εκτίμηση για την τελική προθεσμία.

Πάντως, η εικόνα που παρουσιάζουν τα ποσοστά κτηματογράφησης στα προγράμματα που λήγουν έως τα τέλη Νοεμβρίου, η εικόνα είναι ικανοποιητική. Ειδικότερα, η μελέτη για τα Δωδεκάνησα είχε συμμετοχή 74,87%, ενώ οι αντίστοιχες για τις περιοχές της Θεσσαλονίκης, της Πιερίας, της Άρτας, της Πρέβεζας και της Λευκάδας έφτασαν το 47,96%. Στις περιοχές όπου έχει δοθεί παράταση έως τις 31 Οκτωβρίου και σε όσες η κτηματογράφηση ολοκληρώνεται στις 29 Νοεμβρίου, τα ποσοστά βρίσκονται ακόμη στο 36,39% και στο 24,5% αντίστοιχα.

enikonomia.gr

Πηγή : B2Green.gr